måndag 28 december 2009

Bluringar

Jag är halvbluring så droppa tanken direkt om att jag skulle vara rasist. I ain't. Bara ibland.

Men jag jobbar dagligen med folk av olika ursprung. Och alla är inte lika bara för att dom är från andra länder än Sverige.
Vissa är jobbigare än andra.
Dessa har sprungit runt på mina nervtrådar idag. Nej jag var inte instabil innan. Men jag blev på Falling Down-humör efteråt!!! Fast jag kanske tar en minaret istället för ett kyrktorn.

Jag får dagligen stå ut med försök att sänka priserna på allt jag gör. Jag hajjar att det ingår i deras kultur. Jag är villig att gå med på mycket men när man riktigt knullar min hjärna och vill utnyttja mig och min godhet tills blod droppar blir jag så jävla arg.

Men jag är i en postion som är knepig. DELS har jag en salong och vill behålla mitt goda namn och eftersom många av mina kunder är från samma områden och känner varandra (även om dom inte alltid vet att den andra går hos mig) så vill jag inte ha något obefogat skitsnack. Vissa kulturer och typer är speciellt bra på sånt.

DELS kommer min far från den här kulturen och många försöker anspela på detta. "Men jag känner din pappa vi är vänner sen länge, du är ju landsmannina" etc etc.

Jag kan inte riktigt förklara alla turer fram och tillbaka utan att vara oprofessionell så jag går inte in djupare än så här. Problemet som uppstod nu var att jag frågade en kund hur det var med hans familj som brukade komma och nu inte kommit på länge.

Idag svarade han att han hade hört att dom var missnöjda och därför inte kommit. Dom hade yttrat att -jag- borde ringa och ta reda på -varför- dom är missnöjda och inte har kommit...fast i tvärtom ordning.

Här måste jag säga att jag alltid vill veta varför någon är missnöjd.
Men det finns språkliga barriärer ofta och folk lyssnar inte på mina råd eller hur laser fungerar när jag förklarar. Speciellt i detta fallet. Därför är det väldigt jobbigt när någon hävdar att man gjort fel när man vet att man gjort rätt!

Jag förklarade att jag inte kan ringa och jaga mina kunder om dom inte kommer.
Är någon missnöjd så är dom välkomna att ringa så tar jag emot och korrigerar allt som dom inte är nöjda med. Men jag kan inte ringa varenda kund jag haft och fråga om dom är nöjda och kommer tillbaka och om dom inte gör det varför och när. Det är ju trakasserier.

Någon kan ju ha slut på pengar den månaden..om jag ringer och tjatar så uppfattas ju det som jobbigt av den som måste förklara. Jag förklarade detta men han insisterade på att jag skulle ringa. Jag tjatade emot i ca 10 minuter och tillslut ringde frun upp och han räckte luren till mig.

Jag frågade vad som var fel och hon berättade att 5 hårstrån var "missade" och "dom" var -missnöjda- generellt. Jag förklarade att detta kan hända och att alla hårstrån inte dör varje gång för alla är inte växtfasen samtidigt. (vilket jag även berättat tusen ggr innan).

Men att först behöva tjaffsa (på ett så värdigt sätt jag kan för att försvara mina pruttpriser) och sen få höra att jag är till stort missnöje och dom minnsann tänker gå nån annanstans går över min gräns för vad jag orkar med.

OKEJ om jag skulle bränna någon så att dom får men för livet (och även i dessa fall är det faktiskt mycket ofta orsaker som kunden inte berättat om som orsakar skadorna, intag av mediciner etc...en kunnig terapeut bränner inte kunder på det viset. Märken kan uppstå och försvinner, men det är inte allvarliga skador) ELLER om jag skulle ta hutlöst betalt och lova något jag inte kan hålla.
DÅ skulle jag förvänta mig och förstå dessa reaktioner. Men inte som det är nu. Och bara av människor inom samma familj.

Jag tvingas då säga att dom gärna får hitta någon annan som kan hjälpa dom. Jag försätts i en situation jag inte gillar att vara i...att vara otrevlig och kall och i deras ögon ohjälpsam.

Men vad skall man göra då? Jag KAN INTE ta på mig nån slags skuld och säga förlåt eller att jag gjort något fel. Jag har inte gjort det!
Andra människor skakar kanske av sig sånt här men jag gillar inte att bli dömd utan anledning...eller rätt anledning ivf.

Jobbigt. Jag kan inte förklara för dom bättre än med mina svenska ord. Det är det enda språk jag kan. Jag har ibland min far som tolk..inte ens det når fram helt...för folk är så preoccuperade med sina frågor och drömmar om hur det skall vara att dom inte lyssnar.
Jag vet vad jag jobbar med och hur det fungerar. Jag kan inte trolla eller leva upp till vad dom -tror- att laser är.

Jag gör det jag gör och lovar inget mer än det.
Det har jag varit noga med från början. Problemet är att folk lyssnar men dom fattar inte vad man säger. Dom har redan sin uppfattning och sina frågor...så min information går inte in. SEN får jag rapa samma sak igen och igen...och tillslut säger dom VA?! Vaddå...det har du aldrig sagt!
Ehm jo....kanske 4 ggr.

Laser är inget mirakel som tar en dag att få evigt resultat från.

*suck*

Så nu är det ute ur min hjärna...utspytt på datorn. Nu skall jag inte älta det mer.

Inga kommentarer:

 
Web Analytics