lördag 26 juni 2010

Midsummer madness

Då sitter man här i Dalarna nybastad och rosig om kinderna då. Klockan är väl närmare halv två på natten och vi har just...eller jag har just kommit ur duschen. Emma och mamma sitter kvar i bastun som dom vikingar dom är.
Jag hade linserna i och kände att dom inte gillade 85 grader...så jag gav upp efter ett tag.

Vi kom upp i eftermiddags och satte genast igång med lite middagsförberedelser samt stryka folkdräkterna. Emmas farmor har en stor gård där dom firat midsommar sedan urminnes tider. Hon har säkert 20 fokkdräkter som gästerna får låna. Oftast så har dom bortåt 30 pers här men i år blev det annorlunda så med mig, mor och mormor så blev vi 10. Emmas farmor hade 4 av sina polare också.

Vi svidade om till folkdräkterna och blev väldigt stiliga om jag får säga det själv. Tillochmed mormor fick en dräkt :) sedan åkte vi ner till bygdegården som dom har byggt. Den är en stiftelse nu och det är stort midsommarfirande varje år. Jättekul! Folk kommer från Tyskland och Japan för att titta. Galet :) och där satt vi på paradplatserna så alla stog o tittade på oss :P och sen tågade vi in med midsommarstången. Festligt värre.

Efteråt åkte vi hem och grejjade middagen. Det var lite knepo hur vi skulle få igång gasolgrillen men ett eldmoln senare så kommer jag inte att ha någon mer hårväxt på händerna, under armarna eller ögonbrynen och köttet blev kanonbra :P

Vi hade sill i olika former, rökt lax, gravad lax, färskpotatis, ostar etc till förrätt med nubbe och hela tjofräset och sen hade ju jag o emma grillat entrecôte på gasolmonstret och till det svängde mamma ihop en god sallad.

Efteråt blev det jordubbar, maränger, glass och grädde. Och sen fick jag ont i magen :P

Medelåldern på festen utan mig o Emma inräknade (för vi drog neeer den så mycket :P)var väl ca 79 år och den ena är döv och den andra senil och den 3e hade inte munnen sammakopplad med hjärnan så jag tröttnade efter ett tag och smög och satte mig för mig själv (okej då, vid facebook :P. Jag hade sagt som ursäkt att jag skulle på toa.

En av gästerna är en lite eljest dam...hon som inte har läpparna sammankopplade med sedlighetscentret i hjärnan. Efter ett tag frågade hon min mamma vad jag höll på med eftersom jag varit borta så länge. "vad skulle hon göra på toan" (!?!?). Mamma svarade tydligen syrligt att vad jag gör på toan är helt och hållet min egen sak och ingen annans sak att fundera över :P bra svarat morsan :P och alla vid bordet skrattade tydligen till lite krystat :P

Efter det städade vi upp och mormor hittade inte sin handväska och jag letade i säkert 30 minuter och sen hittade vi inte medicinerna eller hennes toasaker. Då fick jag en sné-tändning och babblade ur mig min frustration i inga fina ordalag (om mormor...riktigt argfula saker :() till emma, för jag trodde mormorn var i badrummet. Det var hon inte...hon satt tydligen i rummet bredvid :( och hörseln är det inget fel på. :( jag fick megaågren när jag hajjade att hon hade hört. För det jag sade..var riktigt fula hätska saker...men jag menade dom inte egentligen.

Det var bara så att hon hade vägrat låta mig hjälpa henne packa och menade att hon var så klar i huvudet bla bla. Så när jag trodde hon hade glömt medicinerna brann jag i huvudet för hon hade varit så avig mot mih´g hemma om packningen. Sen hittade jag dom (hon hittade dom inte ens själv när hon letade och hade ingen aning om hon hade med det eller ej när jag frågade)...så det kom inte som nån blixt från blå himmel när jag blev uppstressad direkt.

Vi pratade ut och grät lite hit o dit :P och sen bäddade jag om henne i den lilla timmerstugan och gick o bastade med emma o mamma. Och nu är hela dagen upprapad här och jag är skittrött.

Dalarna är underbart! I love it here.

Pis

1 kommentar:

Prillan sa...

Låter som en mysig midsommar, trots sällskapet! ;)
URFINA träskor du köpt!! =)

 
Web Analytics