onsdag 1 december 2010

Arab-isms

Jag gick och fnulade på detta i morse på min hundpromenad.

Araber kan vara hysteriskt roliga. Dom har så många saker som dom gör och säger som bara är så "patentiga" (dvs...dom borde ha patent på det) som min mamma säger om saker som bara vissa människor gör :P

Jag började fundera på det när en av pappas kompisars fru mötte mig i ytterdörren till huset. Hon brukar alltid skria (och nu får alla som ÄR araber ha överseende för jag vet inte vilken dialekt som är irakisk och vilken som libanesisk etc så jag skriver det som det låter): -HAETEEEH!!!!! (typ=mitt liv/älskade/term of endearment).

Hennes man har bedyrat hennes goda intentioner sen jag opererat mig och nu fick hon träffa mig, vilket gjorde henne överlycklig!

För folk från mellanöstern är det sjukligt viktigt att man visar "respekt" genom att besöka någon som är sjuk och ge blummoor och chåklaaaad. Det är gulligt på ett sätt men kan vara nästan läskigt för du har inget val...dom MÅSTE göra det. Även om du ligger med livmodern utanför kroppen och dina sista hjärtslag ligger i en pöl på golvet...så skall det framföras blummor och chåklad till varje pris och alla skall vara med...inte en eller två personer.

Jag sade iallafall ifrån å det bestämdaste när jag skulle operera mig att jag ville inte att någon som inte var släkt eller nära vän skulle komma och hälsa på. Så det blev bara ca 20 kusiner och farbröder ;) och några vänner.
Pappa fick ta smällen med ca 120 samtal från Irak och 342 sms från långväga släktingar som ringde och bad om ursäkt (?) för att dom inte kommit för min stooora åperachun. Jag raljerar nu men det är klart det värmer i hjärtat att dom bryr sig så mycket när det väl händer ngt :P

IALLAFALL...jag busar med henne (pappas kompis fru) och vrålar: "haeeeeteeeh, kelelelelelelelel" varpå hon blir överlycklig och börjar med alla arabiska gester som finns och krama och pussa och nypa och ursäkta att hon inte har kommit och hon skall laga mat åt mig och massa massa massa annat.

Jag kommer på mig själv med att börja bryta när jag pratar med mina kusiner eller pappas vänner. "javeeesst (javisst)...abbsolout(absolut)...fifaan(fyfan)...osch(usch)..oufff(ojdå/fy17/helvete etc)...naaaj(nej), eresáánt?(noway dude)...mashallaaaaah(håll tummarna för faan)" :p (fri översättning av BT, 2010).

Jag studerar hela tiden folk jag pratar med och eftersom min far kommer från mellanöstern och majoriteten av mina kunder kommer därifrån så ser jag samband. Jag är ju inte uppfödd med något annat språk än svenska och vad min pappa säger och gör vet jag således inte vad som är hans personliga gester eller vad som är kulturella. Nu börjar jag upptäcka hur mycket som är kulturellt av det jag trodde var hans galna vanor ;)

Araber/mellanösterneser :P talar väldigt intensivt och använder händerna mycket. Gärna om dom skall ge exempel, så spretar dom med alla fingrarna medan dom räknar upp saker (och nästan böjer fingrarna ur led bakåt för varje uppräknad sak). Man kan räkna upp nästan ALLT på fingrarna. Infact...man SKALL räkna upp allt på fingrarna.

Allt skall vara översvallande och överdådigt.
Har man köpt ett hus eller lokal så är det den "stoshta lukalen i erroppa...tåpp 10". Skall man bjuda på mat skall det vara 7 olika sorters kötträtter..(spelar ingen roll om du har gjort gastric bypass)..."et et thafaddla/thafaddali (ät ät vashågud)

Äsch det går inte att översätta i ord..haha...men det är så många saker man ser och tänker "haha...shit...hon gör precis som pappa".

Jag skulle vilja filma det...göra en film som "farsan" fast med allt annat. Jag vill göra film!!! :D

Ja...som ni märker har jag inte så mycket kunder idag :P

Jag har återfått min aptit :P...inte i samma skala men dock. Magen börjar normaliseras mer och mer. Skönt!

Vilket knäppt inlägg :P
herrå :)

2 kommentarer:

Barbabitch sa...

Det va ett roligt inlägg!!
Mångkulturellt!
pöss

BitterTwitter sa...

hahaha alltid något ;)

 
Web Analytics